Zo maak je de lekkerste zomerdrankjes met je Quooker

Wist je dat je je Quooker kunt gebruiken om zélf de heerlijkste zomerdrankjes te maken, op basis van thee? Theesommelier Kiona Malinka deelt haar tips.

Als er iemand veel van thee weet, dan is het theesommelier Kiona Malinka. En dan nog weet zij niet alles. ‘ Thee is zó complex. Dat komt omdat er zoveel soorten zijn en daarbinnen zoveel subvariëteiten. En dan telt de werkwijze van de boer ook nog mee, de grond waarin de theeplanten staan en het weer. Als het een droog seizoen was, proef je dat terug in de thee.’
Kiona is per jaar vele maanden op reis. Dan rijdt ze met een jeep door de bergen van landen als Taiwan, Nepal of Japan, op zoek naar onontdekte theeplantages, waar ze exclusieve theesoorten inkoopt voor haar eigen theemerk: Crusio thee. Daar kun je lekkere warme potten thee van maken, maar ook verfrissende zomerdrankjes!

Koude zomerdrankjes

Kiona: ‘In mijn koelkast staan altijd een paar kannen met verschillende ijstheeën, die ik gebruik als basis voor allerlei soorten zomerdrankjes. Voor een goede basis begin je met een sterke, Japanse, groene thee. Je laat de blaadjes twee minuten trekken. Dat doe je in water dat eerst gekookt heeft en daarna is afgekoeld tot 80 graden. Dat bereik je door het water uit je Quooker eerst in een koud kannetje te laten stromen, alvorens je er de kan mee vult die je gaat gebruiken. Schep je losse thee niet in een theezakje, maar laat de blaadjes los door het water dwarrelen. Dat geef je de thee de kans om uit te zetten en zijn smaak los te laten. Na die twee minuten schenk je de thee door een zeef, zodat de blaadjes achterblijven. De thee zet je in de koelkast. Na een paar uur heb je een heerlijke, koele ijsthee die je kunt gebruiken als basis voor de lekkerste drankjes.Voeg bijvoorbeeld verse muntbladeren, limoen en rietsuiker toe voor een zomerse mojito.

Wat je ook kunt doen is thee zetten van hibiscus en dat met een paar handenvol aardbeien en bessen in de koelkast plaatsen. Na een paar uur heb je een verrassend en feestelijk drankje dat het goed doet als non-alcoholische cocktail op feesten en partijen. Voor een extra sprankeltje leng je je drankje aan met bruisend mineraalwater.’

Warme cocktail

Regenachtige zomeravond en zin in iets warms? Kiona heeft een goed alternatief voor de kant-en-klare zakjes ‘kaneelthee’ die je in de supermarkt vindt. Zet een thee van zwarte theeblaadjes en water dat direct uit je Quooker komt. Voeg een kaneelstokje en verse kruidnagel toe. Laat twee minuten trekken, zeef, en kruip met een dekentje voor de open haard. Genieten!

IJsthee zonder wachttijd

Onverwacht bezoek op de stoep, maar een lege koelkast? Als je ijsklontjes in de vriezer hebt én thee in je voorraadkast, ben je gered. Een instant ijsthee maak je namelijk zo: je zet een pot warme thee zoals je dat gewend bent, en zeeft die uit boven een kan waarin je een stuk of twintig ijsklontjes gekiept hebt. Een heerlijke koele ijsthee is het resultaat, die je met wat citroen, limoen of fruit extra cachet geeft.