De Quooker van kinderdagverblijf Dikkedeur

Kokend water en kleine kinderen, het blijft een spannende combinatie. Dat een Quooker een stuk veiliger is dan een waterkoker, daarvan is kinderdagverblijf-manager Esther van Dalen overtuigd. Ze vindt het dé tip voor jonge ouders.

‘Kleine kinderen zijn voortdurend op ontdekkingstocht. Wij willen ze daarin vooral stimuleren, maar we zijn natuurlijk beducht op gevaren. De stopcontacten zijn afgeschermd, de tafels hebben ronde hoeken, op de keukenkastjes zijn vergrendeld, op bedjes en boxen zitten veiligheidssluitingen én we hebben een Quooker.’

Esther van Dalen is al negen jaar werkzaam bij het kinderdagverblijf. Een Quooker leek haar niet alleen handig voor de pedagogisch medewerkersop de groepen – ‘Die moeten voor twaalf kindjes twee of drie keer per dag een flesje melk klaarmaken met water dat eerst gekookt heeft. 

Thuis had Esther al langer een Quooker. Haar kinderen, pubers inmiddels, waren nog jong toen ze hem kreeg. Nooit was ze bang dat ze per ongeluk kokend water over hun handjes zouden tappen. ‘Er komt echt niet zomaar kokend water uit. Je moet de bedieningsknop eerst twee keer omlaag drukken en dan draaien. Als je dat niet voordoet of uitlegt, lukt dat je kinderen echt niet. Ze kunnen zich ook niet branden aan de kraan zelf, want die is goed geïsoleerd en wordt dus niet heet. Een Quooker is dus júist heel veilig.’

Ze is niet de enige Quooker-fan binnen het kinderdagverblijf. Ook haar collega-manager, Ingeborg Damman, en twee pedagogisch medewerkers, die dagelijks op een baby- en peutergroep staan, hebben er een thuis. Inmiddels zijn ook de andere medewerkers om.

En daarna evenveel speentjes steriliseren in kokend water.’ – maar vooral ook een goed idee voor de veiligheid. ‘Kleine kinderen en kokend water is linke soep. Ze zien een snoer bungelen, pakken het vast en voor je het weet trekken ze de waterkoker van het aanrecht. Natuurlijk zorg je als kinderopvang dat zoiets niet kan gebeuren, maar met een Quooker is het probleem überhaupt niet aan de orde. Die kan namelijk niet omvallen.’

‘In het begin moesten sommigen even wennen. Maar toen ze zagen hoe makkelijk het zou worden om een melkflesje klaar te maken of een speentje te steriliseren, waren ze snel overtuigd.

Bij het kinderdagverblijf waar Esther werkt, staan gezond eten en duurzaamheid hoog in het vaandel. Elke dag krijgen de kinderen vers fruit in de ochtend, een versbereide warme maaltijd tussen de middag en snacken ze met gestoomde seizoensgroenten. ‘Voorheen bereidden we die in het stoomapparaat, maar nu we een Quooker hebben, kunnen we ze ook blancheren. Dat is een stuk sneller, en ook op die manier behoudt de groente zijn knapperigheid, smaak én vitaminen.’

Flesjes steriliseren met een Quooker
Kinderdagverblijf Dikke Deur