Een veilige keuze in de keuken

‘Kokend water, direct uit de kraan. Is dat wel veilig?’ Het is de vraag die ons het meest gesteld wordt bij Quooker. Ons antwoord: een Quooker-kraan is de meest veilige keuze voor ieder huishouden. 

Onderzoek Nederlandse Brandwonden Stichting

In 2020 heeft de Nederlandse Brandwonden Stichting onafhankelijk een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van kokendwaterkranen en het risico op brandwonden. In het onderzoek wordt de conclusie getrokken dat de kokendwaterkraan als vervanger van de waterkoker het risico op een verbrandingsongeval lijkt te verlagen. Het verslag van dit onderzoek kun je onderaan deze pagina downloaden. 

Maar wat maakt een Quooker-kraan de veiligste keuze in de keuken? Wij leggen het graag aan je uit.

De niet-massieve kokendwaterstraal

Vanwege de beveiligde bedieningsknop en de gloeiende lichtring ligt het niet voor de hand, maar stel dát je je handen onder de kokendwaterstraal houdt. Dan zul je je handen hebben teruggetrokken nog vóórdat je je echt brandt.

Dat komt omdat de kokendwaterstraal weliswaar heet, maar niet massief is. Hij bestaat uit druppeltjes. Dat is een groot verschil met de massieve plens water die je over je heen krijgt als de waterkoker omvalt. Deze kan in één klap ernstige brandwonden veroorzaken.

De kindveilige bedieningsknop

Dankzij een uitgekiend beveiligingssysteem geeft een Quooker-systeem nooit zomaar kokend water.

Je moet de bedieningsknop eerst twee keer indrukken en vervolgens draaien. Pas daarna stroomt het kokende water uit de kraan. Dit systeem is uitgebreid getest. 

Door de tegennatuurlijke druk-draai-beweging is de kans om de kokendwaterkraan ‘per ongeluk’ open te draaien zeer klein. Jonge, onderzoekende kinderen zijn op deze manier beschermd.

Bovendien heeft de knop een lichtring die bij het tappen gaat gloeien om de gebruiker te waarschuwen: pas op, ik geef kokend water!

Een geïsoleerde kraanuitloop

Bij alle modellen is de uitloop goed geïsoleerd, waardoor je je na het tappen van kokend water niet aan de Quooker-kraan zelf kunt branden.

Ook is er in de kraan een aparte aanvoer van het warme en koude water. Kokend water wordt aangevoerd via een andere slang. 

Een Quooker valt niet om

Een Quooker-kraan staat vast op het aanrechtblad. Hij kan niet omvallen. Een waterkoker kan dat wel, net als een pan water die op het vuur staat. Die twee veroorzaken verreweg de meeste ongelukken met kokend water.
Bijvoorbeeld doordat jonge kinderen het loshangende snoer van de waterkoker beetpakken en het water over zich heen trekken. Of doordat je een pan water aan de kook brengt die van het vuur gestoten wordt.

Dergelijke ongelukjes zijn met een Quooker-systeem in huis simpelweg onmogelijk.

Verslag van Nederlandse Brandwonden Stichting

In 2020 heeft de Nederlandse Brandwonden Stichting onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van kokendwaterkranen en het risico op brandwonden. Download hieronder het verslag.

De Quooker-kraan van

Als kind heb ik eens een pan kokend water dat op het vuur stond over me heen gekregen. Ik ben toen over mijn hele borst verbrand. Dat zal onze jongetjes niet gebeuren! Een Quooker kunnen ze niet over zich heen trekken, een waterkoker wel.