Keuken kopen? Dit is waar je op moet letten.
Een nieuwe keuken uitzoeken is een feestje. Al kan het je ook gaan duizelen van al die grote en kleine keuzes. Tegels, beton of marmoleum? Een Quooker of een keukenboiler? We helpen je op weg.
Het begint meestal bij fantaseren. Van een groot kookeiland, bijvoorbeeld, waar je vrienden zich straks borrelend omheen scharen terwijl je in de pannen roert. Van veel ruimte om je voorraad op te bergen. Van nieuwe apparatuur, waarmee je in een handomdraai de lekkerste schotels op tafel tovert. Die fantasieën vormen de basis voor het ontwerp van de nieuwe keuken, samen met de keukenstijl die aansluit bij je smaak. Maar dan. Dan begint het echte werk pas echt. En dat bestaat meestal uit passen, meten, kiezen en (bij een beperkt budget) helaas ook: schrappen. Tips om tot een goed resultaat te komen:
Keukenboiler of Quooker?
Meten is weten
Wist je dat er zoiets bestaat als ‘de ideale werkdriehoek’? Deze wordt bepaald door de afstand tussen kookplaat, spoelbak en koelkast. Als de zijden van die driehoek samen langer zijn dan tien meter, moet je veel lopen in de keuken. Kom je onder de acht meter uit? Dan loop je elkaar al snel voor de voeten. Streef dus naar een afstand tussen acht en tien meter. Zorg dat de afstand tussen kookplaat en spoelbak niet groter is dan twee meter, want dit is een route die je vaak zult afleggen. Maar pas op: de afstand tussen die twee mag ook weer niet te klein zijn, want dan kom je ruimte te kort naast je kookplaat. En daar wilde je net al je te grillen groentes neerzetten.
Denk ergonomisch
Hoe kun je je keuken zo inrichten, dat alles op een logische plek ligt en je niet constant hoeft te bukken? Breng in kaart welke apparaten je het meest gebruikt. Plaats die op ooghoogte. Ben je lang? Overweeg een hoger aanrecht.
Let op veiligheid
Waar gewerkt wordt met hoge temperaturen, is veiligheid een ding. Zéker als er kleine kinderen rondlopen, is het opletten geblazen. Kleine aanpassingen kunnen veel verschil maken. Kies voor een Quooker in plaats van een waterkoker of fluitketel. Die staat vast op het aanrecht en kan niet omkukelen. Plaats de gaspitten net wat dieper in het aanrecht liggen, waardoor de kleinste kinderhandjes er niet bij kunnen. Ook een oven op ooghoogte en zelfsluitende kastjes kunnen de kans op ongelukken voorkomen.
Wat vind je mooi?
Je begint waarschijnlijk met plaatjes verzamelen. Pinterest is een ideaal hulpmiddelom alle inspiratie die je online opdoet, te bewaren. Door alles wat je mooi vindt te pinnen, ontstaat er een soort moodboard. Je krijgt steeds duidelijker welke stijl je bevalt. Waarschijnlijk doe je ook alvast wat praktische ideeën op.
Wat wil je allemaal kunnen dóen in de keuken?
Stel jezelf de vraag hoe jullie leven. Wat zijn de meest hectische momenten van de dag? Wordt er elke dag gekookt? Is daar veel tijd voor of zou je graag wat hulpmiddelen hebben? Doe je vaak boodschappen? Heb je veel voorraadruimte nodig? Is de keuken ook een ontmoetingsplek? Nodig je vaak mensen uit? Als je op al dit soort vragen antwoord hebt gevonden, ben je al iets dichter bij je gedroomde keuken.
Schep ruimte
Veel kastruimte en mooie apparatuur is handig, maar niets is zo waardevol als voldoende werkruimte. Die creëer je door het aanrecht zo leeg mogelijk te laten. Zo min mogelijk apparaten, dus! Zorg dat de spoelbak niet te dicht op het kookfornuis zit. Creëer extra plek voor snijden, schillen, hakken en choppen met een uitschuifbaar werkblad. Zodat je straks in alle vrijheid je preitje snijdt en je pompoen hakt, terwijl je huisgenoot het deeg uitrolt.
Doe materiaalkennis op
Als je de indeling van de nieuwe keuken weet, is het tijd om keuzes te maken voor materialen. Misschien ben je geneigd je te laten leiden door wat je mooi vindt en het budget, maar verdiep je ook in de eigenschappen van materialen. Een natuurstenen aanrechtblad is prachtig, maar ook poreus, waardoor vocht makkelijk binnendringt. Een kring van een glas rode wijn kan voor altijd zichtbaar blijven. Momenteel zie je veel betonnen vloeren. Erg mooi, maar ook hier geldt dat vocht er makkelijk in trekt. Een alternatief is marmoleum. Superpraktisch, duurzaam en helemaal van nu.
Tegenwoordig is het een standaardvraag van de meeste keukenbouwers: wil je een Quooker of een ‘gewone’ kraan in je nieuwe keuken? Die vraag is al makkelijker te beantwoorden als je weet waar het warme water vandaan moet komen. Van een keukenboiler? Of een CV-ketel die zich op meer dan zes meter van de kraan bevindt? Dan zal het langer duren voor er warm water uit je kraan komt. Een Quooker met COMBI(+)-reservoir biedt dan uitkomst. Deze levert niet alleen kokend water (100°C), maar ook direct koud en warm water (50-65°C), ), de COMBI+ zelfs onbeperkt. Hiermee bespaar je water én energie. Wie een eigen huis bouwt, hoeft dus niet eens een warmwaterleiding aan te leggen. Dat scheelt veel werk! Lees hier meer.