Stoofpot met sukade

Het kouder en korter worden van de dagen is niet altijd een pretje, maar het is wel genieten geblazen van nieuwe seizoensproducten en echt comfortfood. Zo zijn paddestoelen, pompoenen, appels en peren er weer in overvloed en maken frisse salades plaats voor verwarmende stoofgerechten, goedgevulde soepen en stevige stamppotten. Maak voor deze stoofpot een flinke kan bouillon met behulp van een Quooker en bespaar 10 minuten bereidingstijd!

Wat heb je nodig?

Voor 8 personen

  • 2 uien
  • 2-3 takjes rozemarijn
  • olijfolie
  • 1 kg rundersukade
  • 2 stengels bleekselderij
  • 200 g zilveruitjes
  • 1 flinke scheut balsamicoazijn
  • 500 ml donker bier
  • 500 ml runderbouillon
  • 300 g gemengde bospaddenstoelen
  • blaadjes van bosje tijm
  • gestoomde groenebladgroenten van het seizoen, voor erbij

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel de uien en snipper ze fijn. Haal de naaldjes van de takjes rozemarijn, gooi de steeltjes weg en hak de naaldjes fijn.
Verhit een scheut olijfolie in een ovenvaste braadpan, voeg de uisnippers en rozemarijn toe en bak de ui in ongeveer 8 minuten goudbruin — roer af en toe. Doe ze over in een kom (maak de pan nog niet schoon) en houd zolang apart.

Snijd de rundersukade in blokjes. Zet de pan weer op het vuur en bak het vlees ongeveer 5 minuten tot het rondom bruin is en het vleessap gekaramelliseerd. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in kleine stukjes. Voeg ze toe aan het vlees samen met de zilveruitjes en bak ze 6-8 minuten mee. Doe dan de azijn, het bier en de bouillon erbij plus zout en peper en breng aan de kook. Dek de pan af met een vel bakpapier en het deksel en stoof het vlees 2 uur in de oven.

Boen de paddenstoelen schoon. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de paddenstoelen en tijm 10 minuten, tot het vocht van de paddenstoelen is verdampt en ze bruin worden. Roer als de stoof 2 uur in de oven heeft gestaan de paddenstoelen en het ui-rozemarijnmengsel erdoor en gaar de stoofpot dan nog 30 minuten in de oven. Serveer en geef er gestoomde groenebladgroenten bij.