Schoonmaakinstructies voor een Quooker-kraan

Om jouw kraan in topconditie te houden, adviseren wij om geen gebruik te maken van schuursponsjes, schoonmaakmiddelen op basis van zuren (zoals azijn en andere bijtende stoffen), antikalk producten en/of schuurmiddelen.
Dit kan de coating van de kraan en de soepel bewegende onderdelen zoals de bedieningsknop behoorlijk aantasten, wat kan leiden tot verstoringen in de kraan.

Iedere finish vraagt om een eigen behandeling. Zorg ervoor dat je jouw kraan op de juiste manier schoonmaakt.

Chroom, roestvrij staal en goud

Je kunt jouw Quooker-kraan in chroom, roestvrij staal of goud het beste schoonmaken door een beetje glasreiniger op een zachte doek te spuiten en de kraan hiermee af te nemen. Spuit het schoonmaakmiddel niet direct op de kraan, dit kan de finish mogelijk aantasten wat kan resulteren in kleurverschil en/of vlekken. Droog de kraan na gebruik zorgvuldig af om kalkvlekken te voorkomen.

Zwart, gunmetal en rosé koper

Ook een zwarte, gunmetal of rosé koper kraan blijft op haar mooist als je enkel warm water en een zacht schoonmaakdoekje gebruikt om de kraan schoon te maken. Poets niet te hard, dit zou mogelijk kunnen leiden tot kleurverschil na verloop van tijd. Droog de kraan na gebruik af om kalkvlekken te voorkomen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een koolstofverbinding zoals isopropanol, alcohol of ethanol. 

Messing patina

Gebruik een zacht schoonmaakdoekje met een beetje warm water om een messing patina kraan schoon te maken. Overige schoonmaakmiddelen raden wij ten zeerste af. Patina is een laag die op het messing ontstaat door oxidatie, waardoor de kleur na verloop van tijd zal veranderen. Het drogen van de kraan na gebruik voorkomt kalkvlekken. Smeer de kraan eens per 3-6 maanden in met een laagje bijenwas voor extra bescherming.


Het kraanzeefje ontkalken

Het drogen van de kraan na gebruik voorkomt kalkvlekken aan het einde van de uitloop. Op het moment dat de waterstraal minder sterk wordt, kan dit aanduiden dat er wat kalk is achtergebleven in het kraanzeefje. Dit kun je zelf eenvoudig oplossen door het kraanzeefje (de perlator) van je Quooker-kraan te ontkalken. Dit is heel eenvoudig: draai de metalen huls aan het einde van de uitloop los, leg enkel het zeefje een uurtje in schoonmaakazijn, spoel het kalk eraf en draai de perlator vervolgens weer op zijn plek. In onderstaande video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen.

Krijg je de perlator niet meer goed schoon? Bestel een nieuw exemplaar voor jouw kraan eenvoudig via onze webshop.


Snel antwoord nodig op jouw servicegerelateerde vraag? Vaak is een storing of euvel gemakkelijk zelf te verhelpen. Maak gebruik van onze zelfservice-tool om een oplossing te vinden.


Heeft jouw Quooker-reservoir een onderhoudsbeurt nodig of wens je meer informatie hierover? Bezoek dan onze onderhoudspagina of neem contact op met onze serviceafdeling.