Gegrilde groenten met feta & tabouleh

Wanneer het mooi weer is, is veel tijd in de keuken doorbrengen waarschijnlijk niet echt hetgeen waar je zin in hebt. Met dit recept houd je meer tijd over om lekker buiten te zitten!

Wat heb je nodig?

-         100 g feta

-         blaadjes van bosje oregano

-         olijfolie

-         1 rode ui

-         1 grote aubergine

-         2 courgettes

-         2 grote paprika’s (geel en rood)

-         handvol kerstomaatjes (geel en rood)

-         1 bolknoflook

-         blaadjes van bosje bladpeterselie

-         25 g gepelde pistachenoten

-         1-2 el vloeibare honing

-         125 g bulgur

-         blaadjes van bosje munt

-         blaadjes van bosje bladpeterselie

-         komkommer

-         1 citroen

Bereidingswijze

Steek de barbecue aan en laat de kooltjes goed heet worden, of verwarm de ovengrill voor. Doe de feta samen met de helft van de oreganoblaadjes in een kom, voeg een scheutje olijfolie toe en breng op smaak met een flinke snuf zeezout en zwarte peper. Houd zolang apart.

Vul voor de tabouleh een pan met kokend water, voeg de bulgur toe en kook hem volgens de instructies op de verpakking. Laat hem uitlekken en iets afkoelen. Hak de munt en peterselie fijn en de komkommer in stukjes. Roer ze door de afgekoelde bulgur en knijp het sap van een halve citroen erboven uit. Breng op smaak met zout en peper, en schep de salade om. Dek de kom af met plasticfolie en houd zolang apart.

Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Snijd de aubergine en courgettes in de lengte in dunne plakken. Gril de ui, aubergine, courgettes, paprika, tomaatjes en de knoflook op de barbecue of onder de grill in de oven. Ze zijn klaar als ze aan beide kanten mooi gegrild zijn – de paprika mag zelfs zwart geblakerd zijn.

Trek het vel van de paprika, snijd alle groenten in dunne reepjes en druk de tenen knoflook uit hun schil. Plet de tomaatjes een beetje, hak de peterselie en de rest van de oreganoblaadjes grof en meng ze door de groenten. Breng dit alles op smaak met zout en peper en besprenkel met olijfolie.

Rooster de hele feta ongeveer 3 minuten voorzichtig op de barbecue of in de oven, tot-ie goudbruin is en knapperig, draai hem voorzichtig om en rooster nog 1-2 minuten. Rooster de pistachenoten in een kleine koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn, schep dan de honing erover en laat de noten karamelliseren – schud regelmatig om te voorkomen dat ze vastkleven aan de pan. Smeer intussen een vel bakpapier in met olie, schep de noten erop als ze klaar zijn en laat ze hard worden en afkoelen. Hak ze fijn en houd apart.

Doe de tabouleh in een schaal en schep de groenten erover. Verkruimel er de feta over, besprenkel met de olijfolie en strooi de pistachenoten erover. Serveer samen met wat extra partjes citroen.