Chocoladecake met ganache

In samenwerking met Delicious magazine. 

Wat heb je nodig?

  • 175 g pure chocolade, grof gehakt
  • 50 cacaopoeder + extra
  • 125 g bloem
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 125 boter
  • 125 lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 350 ml crème fraîche + extra
  • rasp van ½ (bio)sinaasappel + extra

ook nodig: springvorm van 20 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Instructies

Verwarm de oven voor op 160°C.

Doe een laagje kokend water in een pannetje en zet er een hittebestendige kom op met 25 g van de chocolade. De bodem van de kom mag het water niet raken. Laat zo de chocolade (au bain-marie) smelten, neem de kom van de pan en laat de chocolade iets afkoelen.

Meng intussen in een kom het cacaopoeder, de bloem, een snuf zout, het kruidnagelpoeder en bakpoeder. Klop de boter in een kom met de basterdsuiker in ± 5 min. lichter en romig. Klop er één voor één de eieren door. Klop de helft van het bloemmengsel door het eimengsel. Schep de gesmolten chocolade en 100 ml crème fraîche erdoor. Schep nu ook de rest van het bloemmengsel erdoor. Schep in de springvorm en bak in het midden van de oven in ± 30 min. gaar. Als een houten prikker die je in het midden steekt er droog uitkomt, is de cake klaar. Laat helemaal afkoelen. 

Smelt op dezelfde manier boven kokend water de rest van de chocolade met 125 ml crème fraîche en de sinaasappelrasp en laat iets afkoelen. Snijd de cake horizontaal doormidden. Besmeer de onderste helft met de helft van het chocolademengsel. Verdeel de rest van de crème fraîche erover en dek af met de bovenkant van de cake. Bestrijk met de rest van het chocolademengsel. Bestrooi met wat cacao en extra sinaasappelrasp en geef er extra crème fraîche bij.