In gesprek met René Kemna

Een Quooker is een zuinige en duurzame investering voor de keuken, roepen we bij Quooker al jaren. Maar wat zeggen onafhankelijke experts erover? Als iemand het kan weten, is het René Kemna, die zich al meer dan 35 jaar bezighoudt met de energie-analyse van producten. Hij nam Quooker onder de loep en legt onomwonden uit hoe het zit.

Hoeveel energie verbuikt een Quooker ten opzichte van andere manieren om in de keuken kokend water te verkrijgen? Dat was de hamvraag die Quooker in 2010 bij het Nederlandse research-, design- en engineeringbureau Van Holsteijn & Kemna neerlegde. 

Het werk van Van Holsteijn & Kemna is voor 95% politiek van aard. In opdracht van diverse overheden en de Europese Commissie doen ze onderzoek op het gebied van energielabels en ecodesign. Kortgezegd onderzoekt het bureau de criteria voor welke energielabels apparaten moeten krijgen en of ze wel of niet de markt op mogen.

Opdrachten uit de industrie nemen ze slechts bij uitzondering aan. Waarom ze toch ja zeiden tegen Quooker? ‘We waren zelf razend nieuwsgierig,’ geeft René Kemna toe. ‘Ik weet als geen ander hoe ingewikkeld de techniek is waar de Quooker op gebaseerd is. Als het makkelijker was, dan bestonden er al lang koelkasten en andere apparaten die van dezelfde techniek gebruikmaken. Want als het werkt, kun je veel energie besparen.’ 

Van Holsteijn & Kemna stelden één voorwaarde: ‘Dat we daadwerkelijk mochten schrijven hoe het zit. Ook als het slecht zou uitpakken voor Quooker. Daar gingen ze bij Quooker mee akkoord.’ Het onderzoeksverslag dat op zijn bureau op het Delftech Park in Delft ligt, is dik. Maar Kemna kan er kort over zijn. ‘Tot mijn verrassing is het die jongens van Peteri gelukt. Against all odds, zou ik willen zeggen.

Dat is ook de reden dat wij willen meedoen aan dit interview, al zou ik de indruk kunnen wekken reclame te maken voor de Quooker. Dat is niet zo. Maar de moed om met een innovatief idee aan de slag te gaan en net zolang door te zetten tot het je lukt, dat is iets wat ik wél wil promoten.’

In gesprek met 

De 10 watt energie die je verliest met een Quooker, weegt al snel op tegen de energie die je keer op keer verbruikt als je met je waterkoker of fluitketel steeds meer water aan de kook brengt dan je nodig hebt.

Quooker en energieverbruik: de feiten

In hun onderzoek zetten Van Holsteijn & Kemna het energieverbruik van de Quooker PRO3 en de Quooker COMBI af tegen de klassieke waterkoker (met stekker), de fluitketel op een electrisch kookplaatje, de fluitketel op gas en de fluitketel op een inductiekookplaat. Het onderzoeksrapport brengt perfect in beeld uit welke factoren het energieverbuik van alle bovengenoemde apparaten is opgebouwd: het opwekken van electriciteit, extra kooktijd, standby staan, verhitting en overdosering.

Kemna: ‘Om een eenheid electriciteit te maken heb je 2,5 eenheden brandstof, gas dus, nodig. Een Quooker is een electrisch apparaat. Dus wie zegt dat water koken op gas zuiniger is dan met een Quooker, heeft in theorie gelijk, simpelweg doordat een Quooker op electriciteit werkt. Maar uit ons onderzoek is gebleken dat die achterstand wordt gecompenseerd. Het nadeel van gas is namelijk dat je de helft van de warmte kwijt raakt, terwijl je met een Quooker geen warmte verspilt. Ook de hoeveelheid water die je kookt, is van belang. Is het een afgemeten kop? Of heb je dubbel zoveel water in je fluitketel gedaan dan je daadwerkelijk nodig hebt? Uit onderzoek van derden blijkt steeds weer dat dat laatste meestal het geval is. Tenslotte heb je nog het zogenaamde standby-verbruik. Hoeveel energie verbruikt je apparaat in de tijd dat je hem niet aanraakt? Daarin springt de Quooker met kop en schouders boven de andere waterkookmethoden uit. In het vacuümgeïsoleerd reservoir onder het aanrecht wordt de temperatuur constant op 110 graden gehouden. Doordat de warmte niet naar buiten kan, kost het nauwelijks energie om het water in het reservoir boven het kookpunt te bewaren. Om precies te zijn 10 watt, dat is erg weinig.’

En dan is er nog een dingetje dat Van Holsteijn & Kemna onderzochten. Kemna: ‘Het water in de Quooker wordt weliswaar op kooktemperatuur opgeslagen, maar het begint pas echt te 'koken' (verdampen) gedurende de tijd dat de kraan is opengedraaid en de waterleidingdruk wegvalt. Dat betekent minimaal energieverlies tijdens die kookfase, want er hoeft geen schakelaar van een waterkoker of fluitje van een fluitketel bediend te worden door de waterdamp.’ 

Wat is de eindconclusie, als je alle manieren om kokend water te verkrijgen in de keuken tegen elkaar afzet? ‘De 10 watt energie die je verliest met een Quooker, weegt al snel op tegen de energie die je keer op keer verbruikt als je met je waterkoker of fluitketel steeds een derde meer water aan de kook brengt dan je nodig hebt. De magnetron is de enige die de Quooker op dat gebied kan bijbenen, maar ik kan je niet aanraden om je magnetron als waterkoker te gebruiken. Met een Quooker COMBI reservoir kun je zelfs energie bespáren, want het is de eerste ‘boiler’ ter wereld met hoog-vacuümisolatie.’

Kemna gunt ons ook alvast een blik in de toekomst. ‘De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid staan bepaald niet stil. Op dit moment zijn veel landen bezig met windenergie, die de hoeveelheid gas die nodig is om electriciteit te creëren, zal reduceren. Uiteindelijk wordt dat verschil dus steeds kleiner, en de Quooker ten opzichte van zijn alternatieven alleen maar zuiniger.’