Een Quooker-systeem bespaart energie

Wie meerdere keren per dag kokend water nodig heeft, verbruikt met een Quooker-systeem niet meer energie dan met een waterkoker. Het geheim van ons lage energieverbruik zit onder het aanrecht. Dat leggen we even uit.

Dat zit zo. Om een gemiddeld huishouden op elk moment van de dag direct van kokend water te kunnen voorzien, houdt het Quooker-systeem 3 of 7 liter water op een temperatuur van 110°C. Dat gebeurt in een reservoir onder het aanrecht, dat vacuümgeïsoleerd is. Dat houdt in dat de lucht in het reservoir zo ijl wordt, dat de warmte nergens naartoe kan. Daardoor heeft een Quooker-systeem maar heel weinig energie (10 watt) nodig om het water in het reservoir boven het kookpunt te bewaren.

Ter vergelijking: een spaarlamp verbruikt 11 watt, een gemiddelde televisie drie keer zoveel. Een waterkoker heeft weliswaar geen ‘warmhoudkosten’, maar wie meerdere keren per dag kokend water nodig heeft, verbruikt met een Quooker-systeem waarschijnlijk minder energie dan met een waterkoker. Want in een waterkoker breng je bijna altijd veel meer water aan de kook dan nodig is, terwijl je de hoeveelheden met een Quooker-systeem heel precies kunt afpassen.

Doe de bespaarcheck

Wil je weten hoeveel energie en water je kunt besparen, en wat dit betekent voor jouw portemonnee? Doe dan de Bespaarcheck. Binnen een minuut zie je wat jouw huishouden verbruikt en met een Quooker kan uitsparen.

Dag keukenboiler, hallo Quooker

Met een Quooker COMBI(+) kun je zelfs energie besparen. Deze reservoirs leveren niet alleen kokend water, maar ook warm water. Gebruik hem als keukenboiler en je hoeft nooit meer te wachten op warm water. We kunnen je een COMBI(+)-reservoir in de volgende situaties aanraden:

Wanneer je een keukenboiler hebt

Het COMBI-reservoir mengt koud leidingwater met kokend water uit de Quooker. Met een instelknop op het reservoir kun je zelf de temperatuur tussen 40°C en 65°C instellen. Wanneer je het COMBI-reservoir leeg hebt getapt, duurt het 20 minuten om deze weer bij te warmen.

Wanneer je CV-ketel zich op méér dan zes meter afstand van de kraan bevindt

Het warme water moet in dit geval een flinke afstand overbruggen voor het je kraan bereikt. Het koude water dat zich nog in de leiding bevond, heb je eerst moeten laten wegstromen. Met een Quooker COMBI+ zijn deze leidingverliezen verleden tijd. De koude voorloop wordt gemengd met kokend water uit de Quooker COMBI+. Zodra de leiding warm is, sluit het COMBI+-reservoir af en pakt de waterleiding het over. Je bespaart zo niet alleen energie, maar ook geld, water en tijd.

Kosten

Wat dat voor de kosten betekent? Een Quooker COMBI gebruikt door de bijna perfecte warmte-isolatie 50% minder energie om water op temperatuur te houden dan een normale keukenboiler.
Het totaalverbruik van een Quooker-reservoir wordt opgedeeld in een deel om het water warm te houden en een deel om koud water te verwarmen. Stel: een gemiddeld gezin van 3 personen gebruikt aan warm water in de keuken omgerekend circa 10L kokend water per dag. Dan gebruikt het Quooker-systeem om die hoeveelheid te verwarmen (423 kWh) en warm te houden (87,5 kWh) in totaal 511kWh per jaar.

Dit alles maakt een Quooker-systeem de zuinigste warmwatervoorziening voor in de keuken. Het ultieme alternatief voor de gewone keukenboiler.

Energielabel A

Vanaf september 2015 is een Europese regeling van kracht voor keukenboilers. In de categorie kleinere elektrische waterverhitters met voorraadvat voor in de keuken, zijn de Quooker COMBI en de Quooker COMBI+ de hoogst scorende keukenboilers, en hebben daarom Energielabel A gekregen. Lees hier meer over het energielabel.