Een Quooker installeren kun je zelf

De een laat zijn nieuwe Quooker graag door een monteur installeren, de ander doet het gewoon zelf. En dat kan, want een Quooker installeren is verrassend eenvoudig. Zo werkt het.

Oók in jouw keuken

Om een Quooker te kunnen plaatsen, heb je een keukenkastje nodig waar water- en stroomtoevoer is. In een nieuwe keuken plaatst je keukenleverancier hem meestal voor je. Maar wil je je huidige kraan in je bestaande keuken vervangen door een Quooker? Dan is het een kwestie van je nieuwe Quooker Flex of Fusion in het kraangat van de oude kraan zetten. Dat kan een monteur doen, maar je kunt het ook prima zelf.  

Wat heb je nodig?

We leveren je Quooker met een handige aansluitset, inclusief de benodigde inlaatcombinatie en het reduceerventiel. Het enige wat je verder nodig hebt, zijn aansluitmogelijkheden op de waterleiding en het lichtnet.

Houd er bij het installeren rekening mee dat het reservoir, de inlaatcombinatie en het stopcontact goed bereikbaar moeten zijn voor service en onderhoud. Lees hier meer over onderhoud.

Het is niet toegestaan apparaten van Quooker aan te sluiten op een omgekeerde osmose installatie of een waterontharder met een pH-verlagende werking.

Wat moet er gebeuren?

Om je Quooker aan te sluiten, volg je deze stappen:

- Gat boren (deze stap kun je overslaan wanneer je je huidige kraan vervangt door een Fusion of Flex-kraan).
- Kraan op het aanrecht monteren
- Reservoir op de waterleiding aansluiten
- Reservoir op de afvoer aansluiten
- Reservoir aansluiten

Een CUBE installeren

Zelf installeren

Om ook koel bruisend en gefilterd water uit je kraan te kunnen tappen, installeer je een CUBE. Ook dit kun je makkelijk zelf. Voorwaarde is dat het kokendwaterreservoir al geïnstalleerd is. De installatie van de CUBE bestaat uit drie stappen:

- Gekoeldwaterreservoir op de waterleiding aansluiten
- Gekoeldwaterreservoir op het kokendwaterreservoir aansluiten
- CO2 cilinder aansluiten

Klik hier om alle installatiehandleidingen te bekijken. 

Hier moet je op letten

Zorg dat de CUBE voldoende ruimte heeft en goed bereikbaar is voor service en onderhoud, maar dat deze ook niet verder dan 90 cm van het kokendwaterreservoir af staat. Laat aan de zij- of voorkant van het apparaat voldoende ruimte voor het bevestigen van het CO2-cilinder. 

Ventilatie

Je CUBE werkt het best als je het keukenkastje waarin je hem installeert, voldoende kunt ventileren. Hou daarom aan de achterzijde van de CUBE minimaal 10 cm vrij voor het afblazen van warme lucht. Ook adviseren we om een opening van circa 20 x 20 cm te maken in de achterwand of in de bodemplaat van je kastje.

Extra stopcontact

Om de CUBE te installeren, heb je een geaard stopcontact nodig. De aansluitwaarde van de CUBE is 100 W. Met een energieverdeler kun je de Quooker, de CUBE en één ander apparaat op dezelfde stroomgroep aansluiten. Bekijk de energieverdeler.

Voorkom overbelasting op de stroomgroep

Als het stopcontact met randaarde onder de gootsteen al wordt gebruikt door bijvoorbeeld een vaatwasser, is het slim om een energieverdeler te plaatsen. Deze verdeelt de stroom over de aangesloten apparaten zodat de electriciteitsgroep bij overbelasting niet wordt uitgeschakeld. Je kunt de energieverdeler ook gebruiken om een Quooker-reservoir, een CUBE en een ander apparaat op één groep aan te sluiten. 

De aansluitwaardes en overige specificaties per Quooker-systeem kun je bekijken op de collectiepagina.

Hulp bij installatie

Laat je je Quooker liever door een monteur installeren? Neem dan contact op met je keukendealer of met onze serviceafdeling: 0180-420488.

Heb je vragen, of hulp nodig tijdens het installeren van een Quooker-systeem? Ook dan staan we je graag te woord.

Instructievideos

Hoe je onze producten installeert, leggen we in onze instructievideos stap voor stap uit.