Een liter voor een liter

Bij ons komt warm, koud en zelfs kokend gewoon uit de kraan. Op sommige plekken ter wereld is dat wel anders, daarom doneert Quooker voor iedere Quooker COMBI(+) die verkocht wordt, 4200 liter schoon drinkwater aan het goede doel.

Quooker investeert in schoon drinkwater in Afrika en Azië

In 2016 startte Quooker op Wereldwaterdag de ‘liter voor een liter’-campagne. Voor iedere liter water die bespaard werd door een in dat jaar verkocht COMBI(+)-reservoir, werd een liter aan een kwetsbare gemeenschap in Ethiopië gedoneerd. Het doel - 100 miljoen liter schoon drinkwater voor de mensen in Garamba Bata – is inmiddels behaald. Maar de waterproblematiek is fors, wat ons heeft doen besluiten door te gaan met de samenwerking met de Made Blue Foundation.

De Made Blue Foundation realiseert drinkwatervoorzieningen in landen in Afrika en Azië waar nog altijd ruim 700 miljoen mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Veelal vrouwen en meisjes hebben in die gebieden een dagtaak aan het verzamelen van water. Water dat vaak nog vervuild is ook, met veel ziektes en kindersterfte als gevolg. De lokale overheid heeft niet genoeg middelen om de problemen op te lossen en dus is hulp van buiten hard nodig. 

Quooker doneert aan de Made Blue Foundation om deze projecten mogelijk te maken. Met een Quooker COMBI(+)-reservoir bespaart een gezin van vier personen dagelijks meer dan tien liter water. Op jaarbasis is dat 4200 liter. Daarom gaat per verkocht COMBI(+)-reservoir 4200 liter water naar de waterprojecten van de Made Blue.

Duurzaam toegang tot water

De Made Blue Foundation werkt in landen zoals Ethiopië, Oeganda, Bangladesh en Nepal aan duurzaam toegang tot water op scholen en in afgelegen dorpen. 

Bij elk waterproject wordt een watercommissie opgezet die het beheer van de watervoorziening op zich neemt. Vaak betalen de gebruikers een kleine bijdrage voor het water zodat gespaard kan worden voor onderhoud en reparaties en soms zelfs uitbreiding van de voorzieningen. Ook wordt voorlichting gegeven over hygiëne zodat mensen het drinkwater niet alsnog vervuilen. Zo wordt geborgd dat de watervoorziening zeker 10 jaar of langer goed blijft functioneren. 

Klik hier voor alle actuele waterprojecten.

Een mooie samenwerking

Made Blue is een organisatie die het drinkwaterverbruik – of juist de waterbesparing – van aangesloten merken en organisaties in Nederland spiegelt met het duurzaam beschikbaar maken van drinkwater in ontwikkelingslanden. Een liter voor een liter, dat is het idee. Quooker heeft zich hierbij aangesloten om inzicht te krijgen in onze ‘watervoetafdruk’ en bij te dragen aan beschikbaarheid van drinkwater elders in de wereld.

Want hoewel we bij Quooker kokend water uit de kraan bijna normaal zijn gaan vinden, zijn we ons ervan bewust dat er nog steeds bijna 1 miljard mensen geen permanente toegang tot schoon drinkwater hebben.