De Quooker van trattoria Westerkaatje

Marlies Mersch, eigenaresse van cateraar en trattoria Westerkaatje in Rotterdam, houdt van pure smaken. Haar recepten zijn strikt geheim, maar wat ze allemaal met haar nieuwe Quooker van plan is, wil ze wel vertellen.

Beignets van prei, daslook en krenten. Bavette met koriandersla. Siciliaanse groentenstoof. Doperwtensoep. Lamsgehaktballetjes met Libanese sumak-labneh. Falafel met hazelnoot en zoute sinaasappel. De creativiteit spat van de menukaart van Westerkaatje af. Alle gerechten zijn bedacht door eigenaresse Marlies Mersch, die vooral inspiratie haalt uit de Italiaanse, Franse en Libanese keuken. Marlies reist veel, en overal waar ze komt is ze aan het proeven, kijken, noteren en bedenken. ‘Ik vind het leuk om de kaart regelmatig te laten wisselen, vertelt ze. ‘Alleen de korianderpesto kan ik niet van de kaart halen. Toen ik dat eens deed startten vaste klanten een petitie.'

‘De tomatenjam is anders ook verrukkelijk, en die kun je eigenlijk heel leuk met je Quooker maken. Je snijdt een rood pepertje en een paar tenen knoflook klein, doet er wat rozemarijn bij, ontvelt een paar tomaten met behulp van de Quooker, je zet je staafmixer erop en klaar ben je. Heerlijk op een snee brood met geitenkaas.’

Naast het caterwerk startte Marlies 1998 haar eerste eetwinkel, snel gevolgd door nummer twee. Dit is een restaurant, traiteur en winkel in één. Een hele wand staat vól kleurrijke producten die iets, al is het maar heel in de verte, met eten te maken hebben. Van mooi servies tot kleurige plastic gieters en van grappige limonadeblikjes tot tafelkaarsen en opschrijfboekjes, ‘om receptideeën in op te schrijven’, verklaart Marlies, die zelf nooit op reis gaat zonder blocnote.

De Quooker van

'Voor een lekkere Oosterscheldekreeft kun je me wakker maken. Je serveert er lamsoor of knapperige zeekraal bij die je éventjes geblancheerd hebt met je Quooker.’ 

De Quooker die temidden van al deze gezelligheid staat te blinken, is in eerste instantie bedoeld voor thee. Want er wordt véél thee gedronken bij Westerkaatje. De koffiemachine kon de vraag om heet water niet aan en een waterkoker bleek ook geen doen. Maar dat er veel meer kan met de Quooker, heeft ze in die eerste weken al ontdekt. Ze pakt een glazen fles met huisgemaakte siroop. ‘Deze moet je aanlengen met water. Let op.’ Ze schenkt een bodempje siroop in een glas, houdt hem onder haar Quooker en giet er kokend water op. ‘Lékker dat dat is!’

Ook heeft ze ontdekt dat een Quooker uitkomst biedt bij het bereiden van desserts. ‘Ik schep mijn quenelles (bolletjes mousse, red.) tegenwoordig met lepels die ik eerst even onder de Quooker hou. Omdat het gerecht koud is, koelen de lepels snel af. Als je ze steeds even onder het kokende water houdt, kun je achter elkaar doorgaan!’

Wat eet Marlies zelf nou het liefst? ‘Nou, voor een lekkere Oosterscheldekreeft kun je me wakker maken. Je serveert er lamsoor of knapperige zeekraal bij die je éventjes geblancheerd hebt met je Quooker.’