Croissant met gepocheerd ei, rivierkreeftjes en dille-hollandaise

In samenwerking met Delicious magazine.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

  • 4 kakelverse eieren + 2 eidooiers
  • 125 g boter, gesmolten
  • 2 tl citroensap (of meer naar smaak)
  • 2 takjes dille, fijngesneden + extra om te versieren
  • scheutje azijn
  • 2 takjes peterselie, blaadjes fijngesneden
  • 200 g rivierkreeftjes
  • 4 croissants
  • evt. wat mesclunsla, voor eronder

ook nodig: thermoskan, voorverwarmd

Bereidingswijze

Doe de 2 eidooiers in een hittebestendige kom en klop ze los met ½ el koud water. Giet de gesmolten boter over in een andere pan en zorg dat de witte bestanddelen achterblijven. Houd de boter tegen de kook aan terwijl je au bain-marie de eidooiers opklopt. 

Voor het au bain-marie verwarmen van de eidooiers doe je een laagje kokend water in een pan. Deze zet je op het vuur en houd je zachtjes aan de kook. Zet de hittebestendige kom met de eidooiers op de pan. De bodem van de kom mag het water niet raken.

Klop de eidooiers au bain-marie in 3-5 min. samen met 1 tl citroensap tot een dikke, luchtige massa. Neem de kom van de pan. Schenk in een dun straaltje de hete boter al kloppend beetje bij beetje bij het eimengsel. En breng op smaak met zout en dille. Houd de saus warm in een thermoskan.

Vul een wijde pan met kokend water. Zet op het vuur en laat het water met de azijn net niet koken. Breek de eieren eerst in een kopje en laat ze dan voorzichtig in het water glijden. Doe de deksel op de pan en pocheer de eieren in ± 3 min. mooi zacht. Houd eventueel warm onder een schone theedoek.

Meng intussen de rest van het citroensap samen met de peterselie door de rivierkreeftjes. Snijd de croissants open en verdeel de rivierkreeftjes erover. Leg er een gepocheerd ei op en schenk de saus erover. Versier met wat dille en genieten maar!